Marelice - jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina
Pored njihovog sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid.

Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.

Nutrijenti iz marelice štite srce i oči a biljna vlakna štite od bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekat ima visok sadržaj beta-karotena i likopena koji štite LDL kolesterol od oksidacije.

Vitamin A, koji je snažan antioksidans štiti ćelije i tkiva od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, a također i utječe na bolji vid.

Degenerativan efekat slobodnih radikala ili oksidativni stres može voditi razvoju katarakte ili slabijem snabdjevanju oka krvlju što prouzrokuje makularnu degeneraciju. Unosom vitamina A za 40% se smanjuje vjerovatnost pojave katarakte.

Marelice su i dobar izvor biljnih vlakana, koja povoljno utječu na probavni trakt pa su marelice dobra prevencija protiv konstipacije ili pojave bolesti kao što je divertikoloza. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno utječe na varenje ukoliko se jede prije svakog obroka.

Preporučuje se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja željeza, također povećava količinu hemoglobina. Svježi sok od marelice se koristi kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno djeluje na kožu pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema ili opekotina.

Bogata je vitaminom B17 - amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada ćelije raka tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama.

Vitamin B17 se koristi kao glavna terapija oboljelih od raka u klinikama širom svijeta pored ostalih netoksičnih lijekova i odgovarajućeg načina prehrane.

Sjeme marelice je bogato proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, koristi se u kozmetičkoj industriji u preparatima namijenjenim suhoj, starijoj i izboranoj koži. 

Zdravstvene koristi marelica:
 • marelice su niskokalorične ali su bogate vitaminima A, B2, B3 i C, kao i sa korisnim prirodnim šećerima.
 • marelice sadrže 10 puta više magnezija od ostalog voća.
 • poznati bliskoistočni liječnik Avicenna pisao je o čudesnoj ljekovitosti ovog voća.
 • sok marelice je izvrstan izvor kalcija i željeza, to je razlog zašto se preporučuje za trudnice i malu djecu. Prirodni 100% sok (150 ml) marelice zadovoljava naše dnevne potrebe karotena.
 • plodovi marelice su vrlo korisne za one koji pate od anemije. Samo 100 g svježeg voća marelice ima isti učinak kao 250 g svježe jetre.
 • suhe marelice (100-150 g na dan) preporučuju se djeci i starijim osobama kao prirodni lijek.
 • suhe marelice su bogate kalijem karbonat, potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije i HF.
 • poboljšane funkcije mozga zbog visokog sadržaja magnezija i fosfora. Ovi elementi mogu vrlo učinkovito pomoći u normalizaciji krvnog tlaka.
 • pozitivni učinci na našem oku. Marelice sadrže dobre količine vitamina A pa mogu pomoći u poboljšanju vida.
 • sok marelica može smanjiti kiselost u želucu, i ublažiti simptome poput nadutosti.
 • čaj od marelice ublažava bolove povezane s problemima probavnog sustava.
 • marelica je savršena diuretik. Za maksimalan učinak se preporučuje popiti 70 do 80 g soka marelice 6 do 7 puta dnevno.