Japanska jabuka - prirodni lijek


japanska jabuka

Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima od žute do crvene boje čiji zreli plodovi imaju okus sličan marelici. Postoji desetak različitih podvrsta koje se razlikuju okusom, bojom i oblikom te veličinom ploda. Plodovi se beru kasno u jesen.

Plod je voće s velikim udijelom ugljikohidrata važnih za probavu i nižom količinom kalorija teu ujedno sadrži fosfor, magnezij, kalcij i kalij. Bogato je vitaminima A,B,C, i E te aminokiselinama kao što su triptofan, lizin, alanin i druge.

Konzumiranje svježeg ploda i njegovog soka je iznimno lijekovito kod probavnih problema kao što su loša uprava, gastroentritis, upala crijeva, zatvor i hemeroidi. No, pomaže i kod bolesti jetre i žući, ublažavanja visokog tlaka, jačanja imuniteta. Zbog svog umirujućeg djelovanja pomaže i kod bolesti živaca.

Ako uzimate samljeveni osušeni plod kakija pomoći će vam kod suhog kašlja i bronhitisa.
Japansku jabuku možete koristiti i kao sredstvo u borbi protiv kašlja, visokih temperatura i kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.
Zimske namirnice velikih nutritivnih vrijednosti su i sasušeni plodovi kakija, ujedno i samo sjeme se može iskoristiti kao zamjena za kavu ako se ga sameljetei prepržite kao što to radite sa zrncima kave.

Kod stezanja tkiva se mogu iskoristiti čak i listovi japanske jabuke, dok sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač. U kozmetici se mogu primijeniti unutarnji dijelovi ploda kao maska za lice koja osvježava kožu i čisti.