Med i orah - Prirodan lijek


Orah u kombinaciji sa medom predstavlja izuzetan prirodni lijek čija se ljekovitost ne može usporediti niti sa najmoćnijim farmaceutskim preparatima. Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljikohidrate te još mnogo toga. 

Visoki krvni tlak

Kod problema sa visokim krvnim tlakom preporučuje se svakodnevno uzimanje 100 grama oraha i iste količine meda u periodu od 45 dana.

Prirodni lijek za anemiju na bazi meda i oraha 

Pripremiti smjesu od pola kilograma meda i pola kilograma mljevenih oraha i soka od jednog limuna. Sve zajedno dobro izmiješati te pripravak uzimati 3 puta dnevno po jednu kašiku. Med sa orahom je dobar za oporavak iscrpljenih i anemičnih osoba.

Glavobolje

Ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, već zaista dokazano i pomaže kod problema sa glavoboljom i nesanicom.

Čir na želucu

Kod problema sa čirom potrebno je pripremiti orahovo mlijeko sa medom. Priprema je vrlo jednostavna; 20 grama mljevenih oraha pomješa se sa vrelom vodom, dobro promućka i procijedi. U mlijeko dodati 2 kašike meda i uzimati pola sata prije svakog jela 2-3 kašike.

Protiv imotencije

Pomaže od davnina oproban recept: mljeveni orah pomiješan sa medom u istom omjeru. Uzimaju se dvije kašike dva-tri puta na dan, pola sata posle jela. Da bi se postigli željeni efekti ovo uzimanje prirodnoh lijeka od oraha i meda treba da traje najmanje od 20 do 30 dana.

Zaključak

Med u kombinaciji s orasima je iznimno ukusna slastica koja slovi za jedna od najboljih prirodnih lijekova za imunitet ljudskog organizma. Med i orahe možete svakodnevno konzumirati u umjerenim količinama.