Kivi - lijek za dobar san




Bogat vitaminom C, kivi ima jako antioksidativno djelovanje koje pomaže jačanju imunog sistema te poboljšati zaštitu stanica tijela kao i njihov oporavak. Istraživanja su pokazala da je dobar za srce kao i za dišne funkcije jer obiluje vlaknima i kalijumom. Iznimno je koristan za djecu s respiratornim problemima.

S obzirom na sve hranjive i zdravstevene prednosti, nije čudo da se kivi nalazi na listi supernamirnica. Osim toga, novo istraživanje je pokazalo da kivi može imati pozitivne učinke i na spavanje. Naime, istraživači na Taiwan's Taipei Medical Universityja proučavali su učinke kozumiranja kivija prije odlaska na spavanje. Otkrili su kako je svakodnevno konzumiranje kivija dobro kako za kvalitetu tako i za količinu sna. U istraživanje su bile uključene 22 žene i dva muškarca u dobi između 20 i 55 godina. Svi su imali neki od simptoma poremećaja sna.

Svi su četiri sedmice jeli po dva kivija sat vremena prije odlaska na počinak. Znanstvenici su prikupili podatke o ispitanicima koristeći dnevnike spavanja, standardni upitnik kvaltete spavanja te satove kojima su mjerili aspekte kvalitete i količine sna. Nakon četiri sedmice konzumiranja kivija otkrili su značajna poboljšanja u nekoliko aspekata spavanja.
  • Ispitanici su brže zaspali. Vrijeme uspavljivanja smanjilo se za 35,4 posto.
  • Kvaliteta sna se poboljšala za 42,4 posto.
  • Ispitanici su čvršće spavali. Buđenje nakon prvotnog sna palo je za 28,9 posto
  • Efikasnost sna se popravila. Vrijeme koje su ispitanici u krevetu proveli u budnom stanju smanjilo se za 5,41 posto.
  • Vrijeme spavanja među ispitanicima poraslo je za 13,4 posto.
Utjecaj kivija na san najvjerojatnije leži u njegovom viskom nivou antioksidansa i serotonina. Isti antioksidanski koji su jako dobri za zdravlje mogu pomoći i kod problema sa snom.