Ananas ( Ananas comosus )



Ananas (lat. Ananas comosus) je biljka iz porodice Bromeliaceae. Naraste 1-1,5 m visoka, sa velikim od 30cm do 100 cm dugim listovima, koji okružuju debelo stablo. 

U sredini jake zeljaste biljke razvijaju se do tri kilograma teški plodovi s tipičnom ljuskastom površinom, nepravilna oblika i hrapave kore. Sočno meso ananasa žute je boje, slatkastog i aromatičnog okusa. Ananas se uzgaja širom svijeta kao voće, uglavnom u tropskim krajevima. Ananas daje krupne, mesnate plodove, koje se koriste svježi ili se konzerviraju.  

Ananas potječe s Kariba, a ne kao što se misli iz Južne Amerike, a otkrio ga je Kolumbo 1493. U Europi je bio iznimno cijenjen, skup i rezerviran za kraljevske dvore, osobito jer se nije mogao uzgojiti, naime otkrilo se da je za uzgoj potrebna tropska klima. U Afriku, Aziju i južni Pacifik biljku su odnijeli portugalski i španjolski istraživači te se u tim krajevima ananas uzgaja i danas. Naziv potječe od indijske riječi "anana" što znači "odlično voće". Jugoistočna Azija dominira u svjetskoj proizvodnji.

Otprilike od 2000. godine najviše je zastupljen svježi ananas, koji se prodaje u američkim i europskim supermarketima i on je hibrid sa smanjenom kiselošću. Ta vrsta je razvijena na Havajima u ranim 1970-tim. U komercijalnom uzgoju, cvjetanje može biti umjetno izazavano , tako da se omogućava rano ubiranje prvog ploda, i što može ohrabriti razvoj drugog uroda manjih voćki. Odsječeni vrh ananasa, dobiven tokom čišćenja, može se posaditi u tlo, i narasti će sasvim nova biljka.

Od ljekovitih sastojaka anansa ističe se bromelain, grupa enzima koji razgrađuju proteine što znači da pomažu procesu probave. No tu ne završava ljekovito djelovanje ovih enzima. Klinička ispitivanja potvrdila su da učinkovito ublažavaju upale i smanjuju otekline kod akutnih bolesti upale grla, sinusa, artritisa, gihta i ubrzavaju oporavak nakon ozljeda i operacija. 

Kako bi se ovo svojstvo potpuno iskoristilo, preporučuje se konzumiranje ananasa između obroka, inače se enzimi iskoriste za proces probave hrane. Bromelain se nalazi u peteljkama i mesu voća, međutim inaktiviraju se toplinom, tako da sok ili konzervirani ananas nisu dobar izvor ovih enzima pa ga je najbolje konzumirati svježeg. Energetski sadržaj 100 g svježeg ananasa iznosi 48 kcal / 202 kJ. Od toga je 12% ugljikohidrata, 0,1% masti i 0,5% proteina. Dobar je izvor mangana (1,2 mg što čini 17% RDA) i bakra (0,1 mg što čini 10% RDA). Od vitamina je odličan izvor vitamina C (36,2mg što čini 60% RDA). U sastavu ananasa na 100 g nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg beta-karotena. Iako siromašnog nutritivnog sastava ananas ima odlična ljekovita svojstva, poznata stoljećima u narodnoj medicini.

S obzirom da je ananas iznimno bogat vitaminom C, ananas pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju aterosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom, astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećuju stanice debelog crijeva što može dovesti do raka. Prehrana bogata vitaminom C povoljno djeluje na pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. 

Istraživanja provedena na Institutu za medicinska istraživanja u Australiji (QIMR) otkrila su u peteljkama ananasa dvije molekule koje su pokazale antitumorno djelovanje. Molekula CCS sprječava oštećenje proteina, a druga CCZ potiče imunološki sustav na uništenje kancerogenih stanica. Djelotvorni su na široki raspon kancerogenih stanica, kao što su tumorne stanice dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma. Stručni časopis Archives of Oftalmology objavio je studiju koja preporučuje konzumiranje najmanje 3 obroka voća dnevno kako bi se smanjio rizik od pojave makularne degeneracije koja se javlja u starosti. 

Za razliku od banana, ananas nakon berbe više ne dozrijeva. Zato je prilikom kupovine jako važno odabrati onaj pravi. Odabrani ananas mora biti svježeg izgleda sa zelenim listovima, kora mora biti neoštećena, bez mekanih i tamnijih dijelova. Kada se uzme u ruku, ananas težinom mora odgovarati veličini, od velikih preko srednjih do baby ananasa. Iako neki smatraju da se zrelost ananasa utvrđuje tako da se unutarnji listovi ananasa lako odvajaju, većina smatra da je pri tome važniji miris na donjoj strani ananasa. On mora biti nježan i sladak, a izbjegavajte voće s neugodnim ili kiselkasto-fermentiranim mirisom.

 Ananas se može čuvati na sobnoj temperaturi do dva dana ili u hladnjaku, zamotan u plastičnu vrećicu, tri do pet dana. Možete ga očistiti i narezati, staviti u posudu s poklopcem uz obavezni dodatak malo soka od ananasa ili limuna. Ananas možete i zamrznuti, ali će on na taj način jako izgubiti na svojoj aromi. Tijekom godine, ananas narezan na kolutove ili manje komadiće dostupan je u obliku kompota ili na kockice.