Kupina protiv glavobolje, anemije i viška kilograma

 


Kupine protiv dijabetesa i anemije 

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Za te svrhe listovi kupine se mogu kombinirati s turicom i rogačem. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje razinu šećera u u krvi. To svojstvo kupina djelomično duguje mogućnosti da stimulira ispuštanje inzulina. Plodovi kupine bogati su kalijem, željezom i magnezije, a od njeh se pripremaju sok i kupinovo vino, koje se preporučuje onima koji pate od nedostatka željeza. 

Kupina kao prirodni aspirin 

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolov, snižava temperaturu i djeluje protuupalno. Stoga si kod glavobolje možeš pomoći zdjelicom svježih kupina. Ovo voće također doprinosi zaštiti vida i jačanju imunološkog sustava. Listovi kupine imaju antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma i stezanje. Svojstva stezanja kupina posjeduje zahvaljujući bogatstvu trjeslovima, pa jača kapilare i djeluje antibakterijski, Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka se također koristi protiv vaginalnog iscjetka, a poznata je po poticanju iskašljavanja. Mirisni čaj od listova kupine propisuje se u slučajevima gripe, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine rabi se za ispiranje upaljenog grla, za liječenje čireva u ustima te upale usne šupljine i desni. 

Kupine su izvor vitamina 

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina. Antioksidansi sudjeluju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomaže u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sustava (npr. Alzheimer). Da bi u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva kupine, poželjno ih je jesti zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorištavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito svojstvo. Ako se jedu redovito, kupine također pomažu u očuvanju od upale dišnog sustava i tromboze. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Pittsburg, a objavljeno u Journal of Biological Cgemistry, otkrilo je da kupine prirodno sadrže tvari koje razaraju stanice leukemije. Velika prednost kupina je i njihov visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju tjelesne težine.