Avokado i kako se jede avokado


Avokado je porijeklom je iz Južne Amerike i u tim krajevima je poznat i kao “krokodilska kruška”, jer izgledom podsjeća na krokodilsku kožu.
Avokado je trenutno najpopularniji u Meksiku i zapadnom dijelu Amerike gdje se najviše uzgaja. Za najvećeg proizvođača avokada u posljednje vrijeme smatra se Kalifornija.
Avokado se svrstava u jako zdrave i nutricionistički gledano jako bogate namirinice. Najviše obiluje vitaminima E i B, a takođe ima i jako puno kvalitetnih vlakana, kao i mineral kalij i mnoge druge. 

Može se jesti na nekoliko načina, a evo najčešćih.

1) Avokado kao salata.

Može se koristiti za salatu u mješavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, rajčica, paprika, biber, limunov sok i sol.

2) Avokado kao predjelo.

Pronađite zreo avokado, presjecite ga na dva dijela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje sipajte malo limunovog soka, dodajte kuhane račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo mliječnog kajmaka i preko svega toga malo crnog kavijara. Ovaj specijalitet poslužite u staklenim čašama sa malom kašikicom.

3) Avokado kao namaz.

Namaz od avokada se zove gvakamole i pravi se tako što se izgnječi viljuškom. Zatim mu se dodaje limunov sok i najsitnije iseckani luk i rajčica. Mažite ga na kruh neposredno prije samog posluživanja, jer izuzetno brzo potamni.

4) Avokado kao dodatak obroku.

Pored ova tri načina, možete ga najjednostavnije koristiti i kao dodatak nekom od obroka. Jednostavno ga isjecite na pola, polijte ga limunovim sokom, biberom i solju i jedita ga uz kruh i obrok.

Napomena:

Pored toga što se može koristiti kao hrana, avokado ima i sjajna ljekovita svojstva i pomaže u zaštiti srca, snižava kolesterol, spriječava bolest prostate itd.